Navigatie

ZERO WASTE

 

De laatste tijd zijn ze regelmatig te zien. Filmpjes over de plastic soep in de oceanen. Een aangespoelde walvis met buik vol afval. Of een vos klem met zijn kop in een blikje en vele andere voorbeelden van afval dat de mens produceert en dat onze natuur en leefomgeving bedreigt omdat het niet afgebroken kan worden. Dat zijn geen fijne beelden. En wat kun je zelf eraan doen?  

Zelf de oceanen schoonmaken is wat hoog gegrepen. Hoewel… de Nederlandse uitvinder en ondernemer Boyan Slat is al jaren bezig met zijn project The Ocean Cleanup. Als we het probleem bij de bron willen aanpakken, moeten we beginnen bij onszelf en ons eigen afval. Door andere keuzes te maken en nieuwe manieren te ontdekken om bijvoorbeeld snelle gezonde maaltijden te krijgen of plasticvrij te poetsen en op deze manier een nieuwe levensstijl te omarmen: de zero waste levensstijl.

 

Hieronder hebben we voor je een paar handige tips en tricks verzameld.

WEIGER PLASTIC TASJES

De meest simpele manier om te beginnen met minder afval te produceren is door je eigen tas mee te nemen als je gaat inkopen.  Wees voorbereid, zorg ervoor dat je altijd een opvouwbaar tasje in je tas of jaszak hebt zitten. Als je weet dat je gaat shoppen zorg dan dat je een paar grotere schone linnen of katoenen tassen bij je hebt waar je de gekochte kleding in mee kan nemen. En hou deze tassen ook speciaal hiervoor zodat ze schoon blijven.


WEIGER PLASTIC VERPAKKINGEN

De tweede logische stap is om plastic verpakkingen te weigeren. Doe je boodschappen bij lokale kleine winkels of bij boerderijwinkels. Je kunt hier vaak prima met je eigen verpakkingen terecht. Ik ga bijvoorbeeld naar mijn groenteboer met een rietenmand die uiteindelijk vol is met fruit en groenten, zonder verpakking of in mijn eigen bakje dat ik al maanden hergebruik.
 

KOOP MINDER SPULLEN

Denk na voor je iets koopt of je het echt nodig hebt en of je er gelukkiger van wordt als dit product in je leven komt.  Minder kopen en bewust kopen is namelijk de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Koop niet uit gemak, probeer je altijd voor te bereiden. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen flesje water mee als je weg gaat zodat je niet onderweg weer een extra flesje moet kopen.

 

VERSPIL MINDER VOEDSEL

Er wordt ontzettend veel voedsel weggegooid. Probeer bewust in te kopen en van restjes groente en schillen kan je ook een lekkere soep maken. Oud brood kan verwerkt worden tot paneermeel of een lekkere broodpudding. Van appels die er niet meer zo mooi uit zien kan je heerlijke appelmoes maken en de schillen kan je drogen en er appelthee van trekken.

 

HERBRUIK ZO VEEL MOGELIJK

Weiger zoveel mogelijk éénmalig gebruik verpakkingen zoals drinkbekers, plastic zakjes, rietjes, staaltjes, keukenrollen, gratis spullen zoals pennen. Zoek duurzame alternatieven voor éénmalig gebruik verpakkingen zoals herbruikbare drinkflessen, stoffen servetten, theedoeken…

 

STAP VOOR STAP

Voel je niet schuldig als zero waste leven niet meteen lukt.  Het veranderen van gewoontes kost tijd en zo is het ook met het verminderen van afval in je leven. Voel je niet schuldig als je goede voornemens om meer zero waste te gaan leven niet meteen allemaal lukken. Neem gewoon kleine stapjes en probeer iedere keer weer iets te verbeteren. Je kunt niet alles in 1 keer veranderen en als het een keer niet lukt is het ook helemaal niet erg. Belangrijk is dat je je bewust bent van de afval die we produceren en hoe we die kunnen verminderen. En als we allemaal alleen al een klein beetje meenemen van bovenstaande tips dan wordt de wereld toch weer een beetje mooier en gezonder.

Wil je echt serieus een steentje bijdragen aan een beter milieu en een groener leven? Dan kan ik je het boek Leven zonder afval aanraden. Vol informatie en praktische tips.

 

Tot slot een tip voor de komende zomer....

 

 

© 2017 - 2019 potje natuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel