Navigatie

DEODORANT OF ANTIPERSPIRANT? WAT IS HET VERSCHIL?

Een deodorant is een middel dat je aanbrengt op je lichaam om te voorkomen dat je lichaam onaangenaam gaat ruiken door bacteriële afbraak van zweet. Deodorant betekent in het Latijn ontgeurder; het gaat zweetluchtjes tegen door ze te neutraliseren of te verdoezelen met een sterkere geur.

Een antiperspirant beïnvloedt lichaamsgeur maar zorgt er ook voor dat je minder of helemaal niet meer zweet, door je zweetklieren langdurig te beïnvloeden (en vaak te verstoppen). Zweten is echter een natuurlijk proces, dat primair je lichaamstemperatuur reguleert. Waarom zou je dat proces verstoren? Zweten is daarnaast ook een natuurlijk proces om afvalstoffen via je huid af te voeren.

 

WAAROM WORDT HET GEBRUIK VAN CHEMISCHE DEODORANTS OF ANTIPERSPIRANTS AFGERADEN?

In veel commerciële deodorants en antiperspirants zitten aluminiumgebaseerde toevoegingen die de poriën onder je armen blokkeren . Bovendien hebben ze een licht samentrekkend effect op die poriën, waardoor het nog moeilijker wordt om zweet door te laten naar je huidoppervlak. Er is veel onderzoek gedaan naar aluminium en de kankerverwekkende effecten. Onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology toont aan dat aluminium niet alleen wordt geabsorbeerd door je lichaam, maar zich ook vastzet in je borstweefsel. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gemiddelde niveau van aluminium in vloeistof in de tepels significant hoger was bij vrouwen met borstkanker dan bij vrouwen zonder borstkanker. Onderzoek van borstweefsel van vrouwen met borstkanker liet ook zien, dat er een hogere concentratie aluminium wordt aangetroffen aan de buitenzijde van de borst, dus dichterbij de oksels. Overigens, al dit bovenstaande geldt ook voor parabenen: 99% van het borstweefsel met borstkanker bevat een verhoogde concentratie parabenen.

Kleine hoeveelheden aluminium kunnen door het maagdarmkanaal en door de huid worden geabsorbeerd. Daarom wordt mensen met een nierinsufficiëntie afgeraden om dagelijks transpiratiewerende middelen te gebruiken die aluminium bevatten.

Er is onderzoek gedaan naar aluminium en de ziekte van Alzheimer. Wat blijkt? Bij autopsies werden hogere concentraties aluminium in de hersenen aangetroffen bij Alzheimerpatiënten dan bij mensen zonder Alzheimer. Maar uiteraard zijn er ook weer onderzoeken die dit tegenspreken.

 

HOE WERKEN DE DEODORANTS VAN POTJE NATUUR?

De 100% natuurlijke deodorants worden met de hand gemaakt waarbij hoogwaardige biologische  oliën en boters worden gebruikt. De ontgeurende werking komt van zuiveringszout, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert. De toegevoegde kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen en verzorgt samen met de bijenwas je tere okselhuid.

 

KAN DE DEODORANT SMELTEN ALS HET WARM WORDT?

De deodorants van potje natuur zullen bij ongeveer 30 graden zachter worden. Daarom raden wij aan een deodorant in een potje voor de zomer aan te schaffen (travel size of mini potje). Zo ben je verzekerd dat  je geen ongelukjes met een lekkende verpakking krijgt.  Een gesmolten deo kun je gewoon in de koelkast doen en hij wordt weer hard.

 

ZIJN DE DEOS VAN POTJE NATUUR VEGAN?

De deodoranten aangeboden in onze webshop zijn helaas niet vegan. In de deo wordt namelijk bijenwas gebruikt. Op aanvraag kunnen wij echter een vegan versie met sojawas maken (dit geldt trouwens ook voor onze lippenbalsems). Tijdens het bestelproces kunt je dit aangeven in de Opmerkingen.

 

HOE EN HOE VAAK BRENG IK DE DEODORANT AAN?

Neem een beetje deodorant op je vinger en smeer dit goed uit over je oksels. Meestal is één keer per dag smeren voldoende om de hele dag zweetgeurvrij te zijn, maar natuurlijk kun je ook gewoon bij smeren als je gaat sporten of als je toch merkt dat je iets ruikt.

 

HELP! MIJN DEODORANT WERKT NIET!

Heb je regelmatig een deo of antiperspirant met aluminium gebruikt?  Je lichaam moet eerst aan de natuurlijke deodorant wennen. Dit proces kan een paar dagen duren, maar uiteindelijk gaat het echt over. We raden je aan met de natuurlijke deodorant tussen september en mei te beginnen (niet in de zomer dus). Zo krijgt je lichaam genoeg tijd om aan de deo te wennen.

 

KAN DE NATUURLIJKE DEODORANT EEN ALLERGISCHE REACTIE VEROORZAKEN?

Het kan voorkomen dat je last van rode plekken krijgt. Deze kunnen erop wijzen dat je gevoelig bent voor de natriumbicarbonaat die in de deodorant zit. Stop met het gebruik van de deo totdat je huid hersteld is. Nadat je huid hersteld is, kun je het opnieuw proberen door je huid langzaam aan de deodorant te laten wennen. Gebruik heel weinig en geef af en toe je oksels een dagje rust. Bij de meeste mensen komen de klachten niet meer terug. Toch nog last van rode plekken? Probeer eens de deodorant sensitive (Lotusbloem of Cranberries). Deze bevatten minder natriumbicarbonaat en meer arrowroot.

 

MAG IK DE DEODORANTS VAN POTJE NATUUR TIJDENS DE ZWANGERSCHAP GEBRUIKEN?

In de deodoranten van potje natuur vind je uitsluitend natuurlijke ingrediënten en geen poriënverstoppende aluminium, parabenen, ethyl-alcohol of andere  geen synthetische en huid belastende ingrediënten. Daarom zijn ze veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

 

 

 

 

 

 

 

© 2017 - 2019 potje natuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel