Navigatie

HOE HERKEN JE PURE HONING?

 

Dure natuurzuivere honing blijkt vaak ordinaire suikerdrab. Exclusieve honingsoorten zoals acacia-, tijm- en manukahoning zijn in werkelijkheid vaak gewoon bloemenhoning....blijkt uit een test van de Consumentenbond. Van de 11 onderzochte prententieuze honingsoorten blijken er 8 hun naam niet waard.

De Consumentenbond wil dat supermarkten en importeurs beter controleren wat zij consumenten verkopen en heeft de bevindingen gemeld aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Consumentenbond onderzocht 30 verschillende potjes en knijpflacons vloeibare honing: 19 exemplaren met gewone bloemenhoning en 11 exclusieve soorten. Behalve de fouten op de etiketten, grossieren de verpakkingen ook in loze claims zoals natuurzuiver, 100% honing en koudgeslingerd. Deze claims zijn echter van toepassing op alle honingsoorten en in die zin dus niets meer dan overbodige marketingpraat. (Bron: www.nieuws.nl)

 

HOE KUN JE PURE HONING HERKENNEN?

  • Leest altijd het etiket van het potje. Als er bij de ingredienten meer staat dan honing dan zijn er toevoeginen. Dan is de honing niet puur.
  • Doe een lepel honing in een glas water. Als het meteen oplost dan weet je dat het suiker is. Echte honing moet je flink roeren voordat het oplost in water.
  • In tegenstelling tot wat veel mensen denken, echte honing gaat in de loop der tijd krsitalliseren. Dat is een natuurlijk proces. Het is juist de suiker drab die voor honing door gaat die lang vloeibaar blijft.
  • Natuurlijke honing is niet plakkerig. U kunt dit testen door er een beetje honing tussen je vingers te nemen. Wrijf een beetje, natuurlijke honing zal absorberen in de huid. Wordt  honing tijdens het wrijven kleverig? Dan bevat hij suiker of kunstmatige zoetstoffen.
  • Door enkele druppels honing op een stuk papier te laten vallen kunt je de puurheid van de samenstelling onthullen. Na een tijdje, als de honing wordt geabsorbeerd in het papier, dan is het een echte honing. Honing die veel water heeft in zijn samenstelling zal in een paar seconden door het papier heen breken.

 

WAARSCHUWING
Geef honing nooit aan kinderen onder 1 jaar. Honing kan namelijk verontreinigd zijn en sporen van het vergif botuline bevatten. Voor volwassenen is dit meestal niet schadelijk, maar voor kinderen kan het ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn.

 

TIPS
1. Wanneer je je honing op een boerenmarkt koopt of bij een plaatselijke imker, is de kans dat je met pure honing te maken hebt aanzienlijk groter.

2. Bij honingraden is de kans op puurheid eveneens groter, omdat honingraden rechtstreeks uit de bijenkorf worden gehaald. Er zijn echter imkers die hun bijen voeden met zoetstof of suikerstroop, waardoor de bijen direct in de bijenkorf al honing produceren die niet puur is.

3. Kijk eens op honingonline.nl. Zij hebben allemaal pure onbewerkte honing van eigen imkerij, die ze ook versturen. Handig dus!

 

 

 

© 2017 - 2019 potje natuur | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel